top of page

Seidkvinnene i vikingtiden: Et glimt inn i Volvens verden

Magi, mystikk og makt i det norrøne samfunnet


En volve fra vikingtiden står i skogen kledd i pels og skuer utover landskapet i solnedgang.

Hardraade vikingskipforening har mottatt en en vakker volvefigur av Elle Bjønness: Hun har både designet og laget denne mystiske damen - stor takk til deg Elle!   


I vikingtidens mystiske verden, hvor guder og mennesker levde side om side, spilte en spesiell gruppe kvinner en viktig rolle: volvene.


Disse seerkvinnene, med sine mystiske evner og dype visdom, var rådgivere for konger, healere for syke, og spirituelle veiledere for folket. Deres ord kunne avgjøre skjebner, deres kunnskap kunne redde liv, og deres innsikt i det usynlige ga dem en unik posisjon i det norrøne samfunnet. Og tro det eller ei, men de eksisterer den dag i dag!


Eirik Raudes saga


I Eirik Raudes saga fra rundt 1200 fortelles det om volven Torbjørg på Grønland. Hun ble kalt «Lille-volven» og var kjent for sine spådommer. Hver vinter reiste hun fra gård til gård og besøkte folk som lengtet etter å få vite hva fremtiden ville bringe.


I år 999 herjet et voldsomt uvær over Grønland. Storbonden Torkel ønsket å vite når uåret ville ta slutt, og sendte bud etter Torbjørg. Da hun ankom gården, ble hun mottatt med stor respekt. Et høysete, pyntet med vakre utskjæringer, ble reist til ære for henne, og myke puter i sterke farger, stoppet med hønsefjær, ble lagt på setet. Hun ble servert grøt av geitemelk og en rett av hjerter fra alle dyrene på gården.


For å komme i kontakt med åndeverdenen, spurte Torbjørg om noen av kvinnene kunne synge vardlokker - magiske sanger som ble brukt til å vekke de underjordiske.

Husfruen Gudrid forklarte at hun ikke hadde lært trolldom, men at fostermoren hennes på Island hadde lært henne en sang som ble kalt vardlokker. Gudrid, som nå regnet seg som kristen, var i tvil om hun burde synge en slik sang, men Torbjørg forsikret henne om at det ikke ville skade henne. Gudrid sang da vardlokkene med vakker stemme, og en trollbindende stillhet senket seg over stuen.


En pelskledd volve, spåkone, fra vikingtiden i norge.

Volven lukket øynene og lyttet intenst. Da Gudrid var ferdig, sa Torbjørg at mange ånder hadde strømmet til, og at hun nå kunne se inn i fremtiden.


Uværet ville være over til våren, forsikret hun. Hun spådde også at Gudrid ville få en etterslekt å være stolt av. Deretter gikk mennene en etter en bort til volven og fikk svar på sine spørsmål.


De fleste av spådommene hennes skal ha vist seg å slå til.


Torbjørg dro videre til nabogården for å dele sine syner med flere. Våren 1000 ble været snart bedre, slik hun hadde spådd.


Vikingtidens skjulte kraft: Volvens visdom


I vikingtidens iskalde landskap, midt blant sverdenes klang og havets brøl, ble en annen type kraft æret: kraften til å se fremtiden, evnen til å trenge gjennom sløret til det som kommer og kommunisere med det usynlige.


Svart tekstbånd hvor det står "om hardraade".

Denne kraften ble holdt av volvene, de norrøne seerkvinnene. Disse kvinnene var ikke bare orakler; de var healere, rådgivere og spirituelle veiledere, deres visdom ettertraktet av alle fra bønder til konger. Deres arv, risset inn i sagaer og hvisket i folkeminne, fortsetter å fascinere og intrigere oss den dag i dag.


Volvens hemmeligheter: Når arkeologi og saga hvisker sammen


Mens skriftlige kilder fra vikingtiden er knappe, tilbyr arkeologiske funn og senere sagaer fristende glimt inn i livene til disse gåtefulle kvinnene.


Gravene deres, ofte rikere enn vanlige kvinners graver, inneholdt gjenstander som hinter til deres unike status.

Staven: Volvens verden i vikingtiden

Kanskje det mest ikoniske symbolet på volven var staven hennes. Disse stavene, noen ganger laget av jern eller tre, var sannsynligvis mer enn bare vandrestaver.


De kan ha blitt brukt i ritualer, til å kanalisere spirituell energi, eller som symboler på autoritet.


En volve, også kalt seerkvinne, står i skogen kledd i forskjellige pelser og en lang stav.

Volven Velle vil først bli plassert på Frivillighetens hus i Hønefoss, før den etter hvert skal få sin permanente plass som beskytter av vikingskipet på Sundvollen.


Et bemerkelsesverdig funn er en vakkert utskåret trestav oppdaget i en kvinnegrav i Norge, med toppen prydet av en bronsefigur av en hest, muligens symboliserende volvens evne til å reise mellom verdener.

Klesdrakten:

Sagaene beskriver volver som bærer karakteristiske klær, ofte prydet med symboler og talismaner.

En volve i tradisjonell kledd i pels ser opp mot melkeveien.

Rød tekstbånd hvor det står: "meld deg på Hardraades nyhetsbrev".

Gravgaver:

Andre gjenstander funnet i volvegraver inkluderer kniver, urter og amuletter, noe som tyder på deres involvering i helbredelse og magi.


Noen graver inneholder også dyrerester, spesielt av fugler, som kan ha blitt sett på som åndeguider eller budbringere.

Hvor kommer ordet "Volve" fra?

Selve ordet "volve" er innhyllet i mystikk. Det antas å være avledet fra det norrøne ordet "völr", som betyr "stav" eller "tryllestav".


Denne forbindelsen forsterker viktigheten av staven som et symbol på volvens kraft og hennes rolle som en mellommann mellom verdenene.


En annen teori antyder en kobling til ordet "velja", som betyr "å velge", noe som antyder volvens evne til å skjelne skjebnens tråder og veilede folk mot deres skjebne.


Mer enn bare seere - volvens rolle i samfunnet:

Volvens rolle i vikingtidens samfunn strakte seg langt utover å bare forutsi fremtiden.


Nærbilde av hånden til en volve fra vikingtiden. Hånden har en skinnhanske på seg og bærer en stav.

De ble konsultert i en rekke saker, fra kjærlighet og ekteskap til krigføring og politikk. Deres visdom ble verdsatt av både enkeltpersoner og samfunn, og deres uttalelser kunne ha betydelig vekt.


Rådgivere for de mektige:

Konger og høvdinger søkte ofte råd hos volver før de tok viktige avgjørelser.


Deres evne til å forutse utfallet av slag eller allianser kunne være uvurderlig i en verden der overlevelse ofte var avhengig av strategiske valg.


Healere og jordmødre:

Volver var også dyktige i helbredelseskunsten, og brukte urter, ritualer og besvergelser for å behandle sykdommer og skader.


De kan også ha assistert ved fødsler, og tilbudt beskyttelse til både mor og barn.


Spirituelle veiledere:

Kanskje viktigst av alt, volver fungerte som spirituelle veiledere, som forbinder mennesker med den usynlige verden og hjelper dem med å navigere i livets og dødens kompleksitet.


De utførte ritualer, tolket drømmer og tilbød trøst i vanskelige tider.

Mytologi og religion: Hvordan forholder volvene seg til norrøn mytologi?

Volvene var dypt forbundet med norrøn mytologi og religion, og deres praksis var tett knyttet til gudenes verden.


Volvene fungerte som et bindeledd mellom mennesker og guder, og kunne kommunisere med de guddommelige maktene gjennom seid, en form for transe eller ekstase.

En volve, seidkvinne, går sakte i skogen mot solnedgang.

Gudinner som Frøya, med tilknytning til seid, fruktbarhet og kjærlighet, og Odin, gud for visdom, magi og død, var sentrale skikkelser for volvene.


Odin praktiserte selv seid, og volvene søkte ofte hans veiledning og kunnskap.


Gjennom seid kunne volvene reise i åndeverdenen, spå om fremtiden, helbrede syke og påvirke været.



Seid var en kraftfull, men også farlig praksis, og volvene måtte ha inngående kjennskap til ritualer og forsiktighetsregler for å unngå negative konsekvenser. Deres rolle i samfunnet var å formidle gudenes vilje og hjelpe mennesker med å navigere livets utfordringer med støtte fra de guddommelige kreftene.


Hva var seid? Hvordan ble det praktisert?

Seid var en mystisk og kompleks praksis i vikingtiden, en form for magi som involverte transe, spådom og manipulering av verden rundt seg.



A close up of a drum with a wooden stick from the viking age.

Volvene, de som praktiserte seid, benyttet sang, tromming og spesielle ritualer for å oppnå en endret bevissthetstilstand for så å kunne reise inni i åndeverdenen. Der kunne de kommunisere med guder og ånder, skaffe informasjon om fremtiden, helbrede syke og til og med påvirke været.


Seid var imidlertid ikke uten risiko. Det krevde stor kunnskap og kontroll, og feil utførelse kunne føre til utmattelse, galskap eller død.

Noen mente også at seid kunne misbrukes til å skade andre, manipulere eller forbanne. Denne potensielle mørke siden, kombinert med at seid utfordret tradisjonelle kjønnsroller (menn som praktiserte seid ble ofte sett ned på), gjorde at praksisen ble møtt med skepsis og frykt av noen i vikingssamfunnet.


Volvens varige arv

Volvens arv strekker seg langt utover vikingtiden. Deres image fortsetter å inspirere kunstnere, forfattere og musikere, og historiene deres blir gjenfortalt i utallige bøker og filmer.


Grønn tekstbånd med ordet: "Besøk Hardraade".

De representerer en kraftig arketype: den vise kvinnen, seeren, vokteren av gammel kunnskap. I en verden som i økende grad domineres av teknologi og rasjonalitet, minner volven oss om den vedvarende kraften til intuisjon, spiritualitet og mysteriene som ligger utenfor vår forståelse.


Volvene var mer enn bare spåkoner; de var integrerte medlemmer av vikingtidens samfunn, deres visdom og kraft formet løpet av liv og samfunn.

Deres arv, bevart i sagaer, folklore og arkeologiske funn, fortsetter å fengsle og inspirere oss i dag. Når vi dykker ned i deres verden, blir vi minnet om den vedvarende menneskelige fascinasjonen for det ukjente og kraften til de som våget å bygge bro mellom verdenene.


Møt Hilde: Hardraades seidkvinne og hemmelige våpen


A woman with long white hair standing in a forest dressed in a red viking dress.

Hardraade vikingskipforening har mottatt en fantastisk nyhet: Volven Hilde har besluttet å bli vår store beskytter og seerkvinne!


Hilde er et ekte naturbarn med en unik evne til å "se" folk, og denne gaven vil garantert komme alle i Hardraade til gode. Tenk dere hvilken styrke det gir oss å ha en slik vis kvinne ved vår side!


En spådom om gode tider for Hardraade vikingskipforening!

Med denne volven i dronningstolen, klar til å dele sin visdom og se inn i fremtiden, venter spennende tider for Hardraade!


Kjærringa med staven!


Vi er naturlig nok veldige spent på hennes fortellinger om hva som venter oss. Vil skipet sjøsettes i tide? Kanskje hun velger å avsløre hemmeligheter om hvem som vil finne kjærligheten, eller hvilke utfordringer vi må forberede oss på?


Kubbestol til en vikingdronning.
Dronningstolen

Hardraade vikingskipforening går en lys fremtid i møte. Men, vi må oppføre oss alle sammen.


Ingen ønsker å oppleve volvens vrede, det kan bli katastrofalt for prosjektet vårt.







Å forestille seg volvens mystiske verden i vikingtiden er som å kikke inn i en fortid fylt av magi og mystikk. Hvem ville vel ikke ønsket å være en usynlig tilskuer til deres kraftfulle ritualer og reiser i åndeverdenen?


Comments


Bli kjent med oss

Ta gjerne en titt på disse sidene for å bli bedre kjent med Hardraade-prosjektet!

Hardraade Vikingshipforening (42).png
Hardraade Vikingshipforening (43).png
Hardraade Vikingshipforening (44).png
Besøk oss

Vi har drop-in omvisninger hver lørdag fra kl. 11-15.

Du kan også bestille gruppeomvisninger.

Adresse

Åsaveien 40

Sundvollen

Norge

Ring

Pressekontakt / Info

+47 93 61 22 63

Epost

Generelle henvendelser

Åpningstider (hele året)

Lørdager 

11:00 - 15:00

Torsdager

16:00 - 20:00

Andre dager:

Ta kontakt

bottom of page