top of page

Kort fortalt om Odin, den mektigste guden i norrøn mytologi

Odins søken etter kunnskap og visdom


Treutskjæring av den enøyde vikingguden Odin og hans ravner Hugin og Munin.

Enøyde Odin og hans ravner, Hugin og Munin, vokter vikingskipet til Hardraade


I vikingtiden (793–1066 e.Kr.) begynte nordboerne å seile ut i verden på tokt, og blant dem regjerte flere store nordiske guder. Det fantes dusinvis av guder i norrøn mytologi , her er et utvalg av noen av de mest omtalte:


  1. Odin - den eldste, mektigste og klokeste av gudene

  2. Tor - Odins sønn og den neste mektigste guden, også kjent som tordenguden

  3. Njord - forbundet med fruktbarhet, rikdom, skipsfart og fiske, ifølge mytene kan han også roe sjø og slukke ild

  4. Heimdall - vokter av brua som fører til Åsgard, sønn av Odin

  5. Balder - assosieres med lys, skjønnhet, kjærlighet, diktning og lykke, sønn av Odin

  6. Våle - sønn av Odin og jotunkvinnen Rind, modig i kamp, en god rytter og dyktig skytter

  7. Brage - kjøkkenmesteren i Valhall og sønn av Odin

  8. Ty - også kalt "Tyr", rår over hvem som skal vinne i strid

  9. Frøy - guden for fruktbarhet, erotikk, fred og rikdomguden for fruktbarhet, erotikk, fred og rikdom rikdom

  10. Ull - også kalt skiguden, bueguden, jaktguden og skjoldguden

  11. Forsete - sønn av Balder, rettens overvåker og megler i tvister

  12. Vidar - under Ragnarok skal han ha flengt opp kjeften på Fenrisulven etter at den hadde slukt Odin, og dermed hevne sin far


Odin, også kjent som Allfader, spilte en sentral rolle i norrøn mytologi. Han var skaperen av verden og menneskeheten, sammen med sine brødre Ve og Vilje. Som den øverste guden var Odin kjent for sin visdom og evne til å se inn i fremtiden.


Visste du at Odin bor i Valhall?

En av Odins mest bemerkelsesverdige egenskaper var hans ferdighet til å navigere mellom dødsriket og den levende verden. Han red gjennom rikene på sin åttebente hest, Sleipner, som var like rask på land, vann og i luften. Dette gjorde det enkelt for Odin å opprettholde sin status som den viktigste, sterkeste og viseste guden.



Fra den mektige tronen i Valhall ser Odin utover verden. Med klokskapen og innsikten han han ble tildelt ved å ofre sitt eget øye i bytte mot en slurk fra jotnen Mimes kunnskapsbrønn, styrer han over skjebnen til både guder og mennesker. Han var en konge.


Hans trofaste ravnfølgere, Hugin og Munin, flyr daglig ut over verdens tretopper for å samle tanker og minner fra alle mulige kriker og kroker. Vingeslagene deres bærer med seg enda mer kunnskap til Odin, og de utfører alltid sine plikter med stor lojalitet, til tross for at de fleste ravner ikke kan stoles på.


Hugin & Munin: Odins ravner


Hver dag ved daggry slipper Odin ravnene Hugin og Munin løs, slik at de kan begi seg ut på sine daglige flukter over Midgard – menneskenes verden.


De to svarte ravnene Hugin og Munin flyr over tretopper.

Mens ravnene svever over fjell, skoger og hav, observerer de nøye hva menneskene driver med og lytter intenst til hva som foregår. Deres hoved fokus er å samle informasjon til Odin.


Ved middagstider returnerer de til Odin, setter seg på skulderen hans og deler sine funn. Tilbakemeldingene gir Odin avgjørende innsikt i menneskenes adferd, tankegang, rutiner og gjøremål. Det er ingenting som skjer i verden som ikke Odin har fått nyss om, og dette gjør det enkelt for han å styre og ta riktige beslutninger.


Visste du at Hugin betyr "tanke" og Munin betyr "minne"?

Kort fortalt var Hugin og Munin Odins øyne og ører, hans personlige etterretningstjeneste.


Odin og Yggdrasil i norrøn mytologi


I hjertet av Yggdrasil, Verdenstreet som binder universets ni riker sammen, bega Odin seg ut på en skremmende søken etter visdom. Hans ønske om å avdekke kosmos’ hemmeligheter drev ham til ekstreme tiltak.


En gammel knudrete trerot slik verdens treet yggdrasil beskrives i norrøn mytologi.

Det begynte med en visjon – et liten hvisk fra Nornene, vevere av skjebner. De avslørte at sann opplysning lå skjult i de eldgamle symbolene som var risset inn i universets eksistens. Men disse symbolene var lite samarbeidsvillige, de ville ikke åpenbare seg uten videre.


Med stor besluttsomhet søkte Odin den ultimate offergaven. Han klatret opp de knudrete grenene til Yggdrasil, med selvtillit i hvert steg. I ni dager og netter hang han der mens kroppen hans var gjennomboret av sitt eget spyd, Gunge (Gungnir).


Såret Gunge etterlot seg blødde ikke blod, men kunnskap. Smerten han følte var en god blanding av pine og ekstase. Og mens dagene fløt over i netter, utvidet Odins bevissthet seg.


Likevel var det ikke nok. Symbolene forble gåtefulle og utenfor rekkevidde. Fortvilelsen gnagde - men så, i et øyeblikk av guddommelig klarhet, forsto han.


Visste du at Odins sønn, Heimdall, ga runene til menneskene slik at de kunne få et skriftspråk?

Han måtte risse symbolene inn i huden sin. Ved hjelp av Gunge utførte han oppgaven. Plutselig ble symbolene medgjørlige, og mens Odin hang i treet, lærte han alle tegnene. I løpet av tiden han tilbrakte i treet, fant han også tilbake til sin ungdom, og styrken hans ble fullstendig fornyet.


I vers 138-145 i Håvamål beskrives det hvordan disse symbolene ble til runer, og at Odin selv var opphavsmannen. Kunnskapen om "runer" ble kalt reginkunnr - kunnskap som tilhører guder.


Men kunnskap og visdom krever en pris. Da Odin steg ned fra Yggdrasil, kjente han verdens tyngde på sinnet.



Odin, den aller mektigste guden, fengsler oss fortsatt


Odins gåtefulle vesen, hans forbindelse til Hugin og Munin, og hans urokkelige søken etter visdom og kunnskap fortsetter å fengsle mennesker den dag i dag. Og Hardraade vikingskipforening er intet unntak.


Visste du at Valhall har 540 dører?

Så nå vet dere hvorfor trefigurene av disse gamle norrøne skikkelsene er oppført på byggeplassen. Det er rett og slett en honnør til vår kulturarv.


Utskjæringer på vikingskipet til Hardraade i Ringeriksstil med plante- og dyrornamenter.

Akterstevnen på skipet vårt, dekort i Ringegriksstil - les mer her


Det sies at Fenrisulven brøt fra lenkene sine når Ragnarokk (verdens undergang) oppsto og drepte Odin. Vi er derimot ikke så sikker, kanskje Odin fortsatt sitter på tronen sin og titter ned på den nye verden som ble skapt. Akkurat det hadde ikke overrasket oss!



댓글


Bli kjent med oss

Ta gjerne en titt på disse sidene for å bli bedre kjent med Hardraade-prosjektet!

Hardraade Vikingshipforening (42).png
Hardraade Vikingshipforening (43).png
Hardraade Vikingshipforening (44).png
Besøk oss

Vi har drop-in omvisninger hver lørdag fra kl. 11-15.

Du kan også bestille gruppeomvisninger.

Adresse

Åsaveien 40

Sundvollen

Norge

Ring

Pressekontakt / Info

+47 93 61 22 63

Epost

Generelle henvendelser

Åpningstider (hele året)

Lørdager 

11:00 - 15:00

Torsdager

16:00 - 20:00

Andre dager:

Ta kontakt

bottom of page